Кијев се угледа на Варшаву: Тражи од Москве злато и дијаманте

Украјина би требало да следи пример Пољске и да тражи од Русије компензацију за штету која је причињена у Другом светском рату, изјавио је лидер националистичке странке Слобода Олег Тјагнибок.

Кијев се угледа на Варшаву: Тражи од Москве злато и дијаманте
фото: Спутњик

Политичар се осврнуо на недавну изјаву пољског политичара Јарослава Качинског, који је затражио од Русије да надокнади штету из Другог светског рата.

Тјагнибок је огорчен због тога што украјинска власт није иступила са сличним захтевом.

„Московија нам је дужна као ником“, убеђен је украјински политичар.

У саопштењу, које је објавио на друштвеној мрежи Телеграм, Тјагнибок наводи да је одлучио да затражи од Русије новац за „окупацију у прошлом веку“ (вероватно има у виду совјетски период), „операцију против кулака“ и колективизацију. Националиста је такође набројао три „голодомора“ у Украјини, али није прецизирао када су се догодили.

Тјагнибок сматра да су Украјинцима „украли уштеђевину“ у Сбербанци.

Националиста на крају наводи да Украјини припада и део Дијамантског фонда и златних и девизних резерви Совјетског Савеза.

Тјагнибок се, међутим, није досетио да напомене и да је Русија након распада Совјетског Савеза преузела на себе дужничке обавезе свих република које су биле у његовом саставу, па и Украјине.

„Голодомор“ је 1932. и 1933. године захватило не само Украјину него све главне житне области Совјетског Савеза, међу којима су Северни Кавказ, Нижње и Средње Поволожје, знатан део Централно-черноземне области, Казахстан, Западни Сибир, Јужни Урал.

Према разним проценама, тада је од глади помрло између седам и осам милиона људи разних националности, од чега око 3,5 милиона у Украјини.

Представнички дом Конгреса прогласио је време голодомора тридесетих година прошлог века за геноцид против Украјине.

 

Спутњик

Коментари: