Пољска се никад не може одужити Русији

Пољска никад не може да врати Русији дуг за ослобођење од нациста, изјавио је амбасадор Руске Федерације у Пољској Сергеј Андрејев новинарима у Аушвицу, где учествује у свечаностима поводом 75. годишњице ослобођења концентрационог логора Аушвиц.

Пољско руководство редовно изјављује да и Русија, поред Немачке, треба да плати Пољској штету коју је та република претрпела за време Другог светског рата.

„Ми о томе имамо своје мишљење. Пољска данас постоји захваљујући победи Совјетског Савеза у Другом светском рату. Да није било те победе, не би било ни Пољске, нити би било Пољака на тој територији. Познато је какву су судбину шефови Трећег рајха спремали за ову земљу и њен народ“, рекао је Андрејев.

„Зато, ако говоримо о дугу, Пољска никад не може да врати дуг Русији и другим државама бившег Совјетског Савеза“, додао је он.

Андрејев је нагласио да „покушаји ревидирања историје Другог светског рата нису ништа ново“.

„Сада се приближава 75. годишњица победе совјетског народа у Другом светском рату. Још једном ће се цео свет подсетити ко је најактивније учествовао у формирању послератног система међународних односа“, рекао је он.

„То, наравно, није у складу са садашњим виђењем наших западних партнера, опонената, о томе како треба да изгледа данашњи свет“, закључио је Андрејев.