Авганистанска војска није успела да дође до срушеног авиона

Покушавајући да дођу до локације на којој се срушио амерички војни авион, авганистанске оружане снаге сукобиле су се с Талибанима у њиховом регионалном упоришту у централном Авганистану.
Авганистанска војска није успела да дође до срушеног авиона

Америчка војска саопштиа је јуче да се војни авион Е-11А срушио у провинцији Гажни, оспоравајући да су авион срушиле снаге Талибана.

Изостале су информације о броју путника и чланова посаде, као и о броју жртава.

Ројтерс преноси изјаву локалног шефа полиције Калида Вардака да су снаге безбедности упућене одмах након приспећа извештаја о паду авиона на место несреће у области Дех Јак и тамо се сукобиле са борцима Талибана.

„Према нашим информацијама, на месту несреће се налазе четири безивотна тела, а два путника нису пронађена и воде се као нестали“, прецизирао је Вардак.

Он је додао да су припадници оружаних снага добили наредбу да се повуку јер ће уследити ваздушни удари.

Портпарол Талибана Забиулах Муџахид изјавио је да су авганистанске снаге које подржава америчка војска покушале да заузму област у којој се срушио авион и да су се том приликом сукобили са борцима Талибана.

Ројтерс преноси да је Муџахид изјавио да је осујећен покушај заузимања локације на којој су остаци срушене летелице, додавши да ће спасилачком тиму бити дозвољено да преузме тела погинулих.

„Борци Талибана су пронашли шест беживотних тела на месту несреће америчког авиона“, изјавио је Муџахид.

Он је оставио могућност да је број погинулих и већи, али да је због ватре која је прогутала олупину немогуће утврдити тачан број страдалих.

Анономни амерички извор рекао је новинару Ројтерса да је у тренутку несреће у авиону било више од пет особа, док је други амерички званичник изјавио да је, према распложивим информацијама, у авиону било најмање двоје људи.

Ни амерички званичници, нити припадници међународних снага у Авганистану, нису стигли до места несреће. Ројтерс преноси данашњу изјаву америчког војног званичника да је нетачна тврдња да су Талибани срушили авион, вец да је узрок пада авиона технички проблем.

У питању је летелица компаније „Бомбардије“ за мисије успостављања комуникације са удаљеним, тешко доступним локацијама.

Танјуг

Коментари: