Кина тражи извињење данског листа због карикатуре о вирусу

КОПЕНХАГЕН – Кинеска амбасада у Копенхагену затражила је од најтиражнијег данског листа да се извини због карикатуре о новом корона вирусу, коју сматрају увредом за Кину.

Карикатура приказује кинеску заставу са симболима који личе на вирус на месту где би требало да буду звезде, а главни уредник листа Јуландс-Постен рекао је да нису имали намеру да исмевају или да се ругају Кини, преноси Танјуг.

„Не можемо да се извинимо ако сматрамо да нисмо урадили ништа лоше”, рекао је уредник, који каже да су у питању културолошке разлике.

Кинеска амбасада је изразила снажно негодовање и оценила да је карикатура, која је изашла у штампаном издању листа у понедељак, увреда за Кину, јавио је АП.

Како су навели, карикатуром су аутори и уредници прешли доњу линију цивилизованог друштва и етичке границе слободе говора, увредивши људску савест.

Кина је потврдила да је од корона вируса умрло 106 грађана, а да је заражено више од 4.500 људи.

Дански лист Јуландс-Постен је 2005. године објавио 12 карикатура пророка Мухамеда, што је изазвало негодовање широм исламског света, будући да они сматрају да пророк Мухамед не би требало да буде приказан ни на који начин, подсећа агенција.

Политика

Коментари: