Јелена Милић: У Црној Гори постоје прокремаљске структуре које се залажу за демократију московског типа – добро је што се у њој налазе НАТО сајбер тимови

У односу на друге државе Црна Гора је додатно изложена хибридним операцијама јер је географски и демографски мала, има специфичну историју настанка са сложеном етничком структуром и специфичним односима са Србијом, али је добро што се у њој налазе НАТО сајбер тимови, изјавила је директорка Центра за евроатланске студије Јелена Милић.

Јелена Милић: У Црној Гори постоје прокремаљске структуре које се залажу за демократију московског типа - добро је што се у њој налазе НАТО сајбер тимови

Она је за „Побједу“ рекла да је добро што се Црна Гора припрема да се одбрани од сајбер напада, али је упозорила да у држави постоје прокремаљске структуре.

„У Црној Гори постоје прокремаљске структуре које су актери политичког живота и залажу се за демократију московског типа. Део хибридних операција који се сада спроводи у Црној Гори под формом демонстрација против лошег закона долази управо од њих“, оценила је Милић.

Она каже да ниједна земља није сигурна када је у питању хибридни рат, без обзира да ли је чланица НАТО. „Били смо сведоци да је Русија покушала пуч у Црној Гори, али не треба заборавити да је НАТО сајбер усвојио почетак и домен рата. Напад на земљу чланицу могао је да изазове позивање на члан 5. колективне реакције, јер је напад на једну напад на све земље НАТО, а сада то важи и за напад у сајбер простору, а део хибридних операција се обавља и у сајбер простору“, наводи Милић.

Милић упозорава да су и много веће државе биле изложене операцијама у сајбер простору које су долазиле од државних и недржавних актера.

„Имате и врсту напада која је слична оној у Србији: институције система и они који спроводе законе позивају се да арбитрарно делују према демонстрантима и онима који треба да спроведу закон, на основу тога да ли се демонстранти, према њиховим критеријумима, залажу за добру и часну ствар или не, а то је опасан преседан на који мора да се пази“, каже Милић.

Она истиче и да демократска контрола оружаних снага у Црној Гори можда још није савршена, али играти на етничке поделе и користити систем оружаних снага да реагује арбитрарно је позив на пуч и на одбијање командног ланца.

„То смо чули од српских лидера током ових врло сложених и опасних дешавања у Црној Гори око демонстрација због Закона о слободи вероисповести и ту долазимо до кључне теме – ви морате и сами да пазите да се не наместите да будете жртва хибридних операција и да им не дајете тако лако уплив“, поручила је Милић.

Коментари: