Британија још није завршила са случајем Скрипаљ

Амбасадорка Уједињеног Краљевства у Русији Дебора Бронерт уверила је да британске власти намеравају да наставе са експлоатацијом случаја Скрипаљ и даље, што нема најбољи ефекат на ситуацију кључних оптужених – бегунаца из ГРУ-а, Сергеја Скрипаља и његове кћери Јулије.

Тако је у интервјуу за „Коммерсант“ Бронерт одбила да каже где се налази породица Скрипаљ, уверавајући да су Сергеј и Јулија живи. Конкретно, она није прецизирала да ли се налазе у Великој Британији.

„Природно, они су живи. Не могу вам рећи где су, пошто поштујемо право људи да лично доносе одлуке “, рекао је дипломата.

Према њеним речима, Лондон планира да случај изнесе на суд, упркос чињеници да Шкотланд Јард није пружио стварне доказе. Међутим, то није спречило Бронерт да тврди да су информације које су доступне британским снагама безбедности наводно „убедиле многе британске и многе стране партнере“.

„Сада бисмо желели, као што сам већ рекла, да случај решимо по закону – на суду. Последња реч биће његова “, изјавила је амбасадор.

Како је Њуз Фронт раније јавио, инцидент у Салисберију се догодио 4. марта 2018. године. Тада су у једном британском граду наводно отровани бивши службеник ГРУ-а Сергеј Скрипаљ и његова ћерка. Британске власти су одмах представиле оно што се десило као акције Русије, означивши тако дуготрајну русофобичну кампању.

Лондон је дуго времена покушавао да наметне у јавност сумњиве доказе, који би наводно требало да потврде умешаност Москве у инцидент. Конкретно, двојица Руса Александар Петров и Руслан Боширов, који су се заправо показали туристи, оптужени су да су тамо починили злочин.

Експертска заједница је више пута истицала да је случај Скрипалс прикривање политичких неуспеха британске владе, којих је било довољно на позадини Брегзита. Значајно је да су се нови „докази“ појавили управо у посебно тешким временима за Лондон.