Колона од 300 турских возила на граници са Сиријом

Турска је пребацила колону из 300 камиона и оклопних возила до границе са Сиријом, јавља Анадолија.

турска војска

Војна техника је стигла у турску провинцију Хатај, која се граничи са суседном Сиријом. Турска је пребацила снаге до границе са Идлипском зоном деескалације последњих неколико дана. Јуче су тамо стигли одреди специјалаца.

Пребацивање из Анкаре додатних снага ка граници са суседном републиком због напетости у Идлибу након што су руски и турски војници предузели још један у низу покушај да се уведе примирје, али терористи су само појачали нападе. Тада су погинули војни стручњаци из Русије и Турске. Сиријска војска је одговорила екстремистима, освојивши 5. фебруара Саракиб.

Састанак у Анкари

Јуче је у Анкари одржан састанак руске и турске делегације поводом ситуације у Идлибу. На челу руске делегације се налазио заменик шефа дипломатије Сергеј Вершињин, док је са турске стране био његов колега Седат Онал.

Према информацијама дипломатских извора телевизије, преговори делегација су трајали три сата. Турска страна је инсистирала на очувању граница Идлипске зоне деескалације у оквиру Сочинског споразума и на захтев Анкаре према Дамаску о повлачењу сиријских снага из ове зоне до краја фебруара.

Анкара је саопштила Москви да ће одговорити на сваки напад сиријских снага на свој посматрачки пункт који треба да остане у зони деескалације.