Косачов: Нови предлог буџета САД — средство економске агресије

Америка је забринута због независног положаја Русије у свету и зато свој буџет разматра као потенцијално средство економске агресије против Москве, изјавио је председник Комитета за међународне послове Савета Федерације Русије Константин Косачов.

„Иако буџет САД предвиђа озбиљно смањење помоћи страним државама, за ’хибридне ратове‘ се испоставља да новца има, пошто је 763,8 милиона долара планирано да се издвоји за Европу и државе Централне Азије у циљу супротстављања руском утицају. Управо ово је цена европске и азијске русофобије“, објаснио је сенатор.

Према његовим речима — ово је корисна ставка у америчком буџету за све оне који воле да критикују Русију због тога што је „успела да окрене своје суседе против себе“.

„Тих 700 милиона долара су само директни трошкови на одржавање антируског расположења у Европи и Азији — а колико се тек издваја преко других канала, преко псеудонезависних фондова и слично? И то само из Америке“, упозорио је Косачов.

„Он је додао и да је додатних 24 милиона долара планирано да се намени за борбу против руске пропаганде и дезинформација, односно за борбу против другачијег медијског мишљења“, додао је руски званичник.

„Занимљива је констатација у документу да се Америка суочава са проблемима препорођених конкурентних држава, какве су Русија и Кина. Од стагнирајуће и безнадежне земље са потпуно пропалом економијом, Русија је за Вашингтон одједном постала препорођена и, што је крајње недопустиво — ’национална‘ држава која делује у циљу сопствених, а не америчких интереса. Отуда и потиче овај буџет као средство економске агресије“, појаснио је Косачов.

Руски сенатор је додао и да то не представља ништа ново, да је у питању још један пример америчких фобија, са циљем да претњу доминације САД у свету замени претњама самој Америци.

„Када ће Америка схватити да су то различите ствари и да Вашингтон не треба да троши новац пореских обвезника на свађе суседа на другим континентима“, закључио је сенатор.

Подсетимо — Русија и Кина су именоване као амерички непријатељи у предлогу буџета за 2021. годину.

Спутњик