Сиријска војска први пут од 2012. успоставила контролу над ауто-путем Дамаск-Алеп

Војне снаге Башара ел Асада први пут су од 2012. године успоставиле контролу над целокупном међународном трасом М5, која спаја Дамаск са Алепом, изјавио је за агенцију РИА Новости неименовани извор из сиријске војске.

Ово је резултат војне операције Владиних снага, које су 29. јануара ослободиле Марет-Нуман, а прошле суботе кључни град Саракиб, на укрштању ауто-путева М5 и М4 (Латакија-Алеп).

Следећег дана се војска која је напредовала са истока провинције Идлиб сусрела са трупама из правца јужног Алепа, што је омогућило да се над М5 преузме скоро потпуна контрола.

Пре почетка војне операције, за повезивање Дамаска и Алепа користила се обилазница преко пустиње, што је значајно повећавало време путовања.

Ситуација на северозападу Сирије

Русија, Иран и Турска су се у мају 2017. године у Астани (сада Нур Султан) договориле о формирању четири зоне деескалације у Сирији.

Три зоне су 2018. године прешле под контролу Дамаска. Четврту зону, која се налази у провинцији Идлиб, као и делове суседних провинција Латакије, Хаме и Алепа за сада нису заузеле Владине снаге, а највећи део је под влашћу терориста из „Нусра фронта“.

У септембру 2018. године Русија и Турска су у Сочију потписале споразум о формирању демилитаризоване зоне у Идлибу, где се налази више од десет разних формација. Највећа од њих је савез протурских група „Национални фронт за ослобођење“ и „Нусра фронт“ — укупно око 30.000 побуњеника.

Сиријска војска је 26. јануара 2018. године почела да продире према западу Алепа због свакодневних терористичких напада на цивиле у стамбеним деловима града, услед чега је погинуло десетине недужних цивила.

Упоредо са ескалацијом, Анкара и неки њени партнери криве Дамаск и Москву за нападе на хуманитарне објекте и турске војнике. Званична Русија и Сирија су више пута изјављивале да је разлог нестабилности у региону — деловање терориста.

Спутњик