Русија: Ниједан од Минских споразума није у потпуности реализован због агресивне политике Кијева

Ниједан од споразума, који су потписани 2015. године у циљу решавања ситуације на истоку Украјине, до сад није у потпуности реализован, наводи се у саопштењу прес-службе Министарства спољних послова Русије.

„Нажалост, ниједна од одредби Минских споразума до сад није у потпуности реализована. Без обзира на то што је више пута објављивано примирје, још није постигнут потпуни прекид ватре. На контакт-линији се наставља пуцњава, а није реализовано ни повлачење војне технике“, истиче се у извештају.

Такође се истиче да Донбасу није додељен посебан статус, гарантован Уставом, а није извршена ни амнестија.

„Кијев је започео са саботажом ’Пакета мера‘ одмах након потписивања“, указују из Министарства.

Истовремено, Русија наводи да је ипак постигнут одређени напредак, захваљујући тактици „ситних корака“. Међу реализованим мерама су две велике размене затвореника, током којих је ослобођено око 500 људи.

„Додатне договоре из 2015-2016. године о повлачењу снага са пилот подручја и ’Штајнмајеровој формули‘ украјинске власти су реализовале тек 2019. године и то након промене шефа државе“, подсећа Министарство.

Руско министарство тврди да процес решавања сукоба на истоку Украјине отежава агресивна политика званичног Кијева, критиковање и тежња ка ревидирању Минских споразума, као и идеја увођења у Донбас „међународне окупационе администрације под маском мировне мисије УН“.

Руска страна је поново подсетила да је потребно доследно и у потпуности реализовати све одредбе Минских споразума.

Сптуњик

Коментари: