Захарова оптужила Турску да не поштује споразуме о Сирији

Москва верује да је разлог заоштравања ситуације у Идлибу то што Турска константно не поштује претходне споразуме, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Марија Захарова(фото:Лола Ђорђевић

„Сматрамо да је разлог тренутне деградације то што Турска константно не испуњава своје обавезе према меморандуму из Сочија, који је потписан 17. септембра 2018. године, и то што је Анкара пребацила одреде такозване умерене опозиције који су под њиховом контролом на свероисток Сирије у зону операције ’Извор мира‘ и у Либију“, истакла је Захарова.

Према њеним речима, Русија остаје привржена споразумима, који су раније склопљени и залаже се за наставак заједничког рада.

„Сматрамо да су главни задаци у тренутним условима смањење насиља на терену, осигуравања безбедности војника земаља-гаранта који се налазе како у зони деескалације, тако и ван ње, као и спречавање подстицања оружаних сукоба, који настају због непромишљених војних дејстава“, констатовала је Захарова.

Такође је додала да је Москва нада да ће се одржати још једна рунда консултације са Турском о Идлибу.

„Очекујемо да ће у наредном периоду руски и турски представници наставити са радом у циљу проналажења свеобухватног решења за проблеме у Идлибу“, оценила је она.

Претходно је турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио да је од почетка ескалације ситуације у Идлибу страдало 14 турских војника.

Он је запретио да ће напасти сиријске снаге чак и ван идлибске зоне деескалације уколико се напади владиних снага наставе.

Ердоган је додао и да ће Турска бити приморана да реагује у складу са ситуацијом на терену, те да ће до краја фебруара натерати сиријске снаге да напусте ту зону.

Коментари: