Британски министар финансија неочекивано поднео оставку

Британски министар финансија Саџид Џавид је неочекивано данас поднео оставку на ту функцију, изненадивши финансијска тржишта и политичке ескперте у земљи. Британски премијер Борис Џонсон је за новог шефа државних финансија именовао Риши Сунака, јавља Ројтерс позивајући се на саопштење Владе.

застава Велике Британије (Фото: Лола Ђорђевић)

Телевизија ЦНБЦ преноси да оставка долази након што је Џонсон данас почео реконструкцију свог кабинета, и да је тим поводом и јавни тужилац Велике Британије, Џофри Кокс, такође поднео оставку.

Према медијским извештајима, додаје америчка телевизија, Џавиду је понуђена прилика да остане министар финансија под условом да отпусти све своје саветнике, што је он одбио и одлучио да поднесе оставку.

Џавид је на функцији министра финансија био од јула прошле године, када је Џонсон први пут именован за премијера. Он ће у анале ући као британски шеф финансија који је најкраће обављао ту дужност у последњих 50 година.

Његов наследник Сунак (39) претходно је обављао функцију главног секретара Трезора, што је друга по рангу функција иза министра финансија.

Коментари: