Држављани Црне Горе од 2021. неће моћи у земље Шенгена без путне дозволе

Људи који поседују црногорски пасош, који су до сада уживали у безвизним путовањима у зони Шенгена, заједно са држављанима око 60 других земаља, од следеће године мораће да добију дозволу за улазак у безграничну европску зону.

Ова дозвола за путовање, која је познатија као ЕТИАС и означава европски систем информација и ауторизације путовања, примењиваће се на све свјетске земље које тренутно безвизно путују у безграничну европску зону током целе године, укључујући и Црну Гору, од 1. јануара 2021. године, када ЕТИАС треба да ступи на снагу.

ЕТИАС је онлине шаблон, чија је главна сврха од оснивања да прати посетиоце и дозвољава улазак само онима који испуњавају услове утврђене безвизним споразумима са трећим земљама.

Дозвола ће власнику омогућити путовање кроз зону Шенгена коју чине 22 чланице ЕУ, Исланд, Норвешка, Лихтенштајн и Швајцарска. Услови за улазак и боравак у шенген зони као и дозвољени период боравка или сврха уласка остаће непромењени.

Шема је требало да буде покренута у јануару 2020. године, али је прошле године ЕУ одлучила да је одложи до 2021. године, како би се довољно времена дало ЕУ-ЛИСА, Агенцији Европске уније за оперативно управљање великим ИТ система у области слободе, безбједности и правде, за успостављање система потврђено је SchengenVisaInfo.com.

Зашто ће држављанима Црне Горе требати ЕТИАС?

Након што су споразуми о визним олакшицама између Црне Горе и ЕУ ступили на снагу 1. јануара 2008. године, Црна Гора је додата на списак држава којима није потребна виза 19. децембра 2009. године.

Од тог датума власници црногорских биометријских пасоша могу ући у шенген зону, Бугарску, Кипар и Румунију без визе.

Како се одредба ЕТИАС односи на све земље шенгена на листи ЕУ држављана трећих земаља са изузетим визама, осим Андоре, Монака, Сан Марина и Ватикана, држављани Црне Горе такође подлијежу овом захтеву.

ЕУ је разговарала о успостављању ЕТИАС-а од 2016. године, као начин да повећа сигурност у ЕУ, како за своје грађане тако и за путнике других земаља међу којима су држављани Црне Горе, преносе Вијести.

Шема ће помоћи ЕУ-у да надгледа ко долази на њену територију пре него што уопште стигне до било ког улаза у шенген, тако да на овај начин безбедносна тела могу спречити улазак криминалаца, преступника и оних који илегално бораве, у то подручје.

ИН4С

Коментари: