Украјинци у Кини схватили да су сами препуштени коронавирусу

Док се у Кијеву траже изговори Украјинци већ три недеље живе у самом епицентру епидемије.

Евакуација Украјинаца је више пута одлагана и то под различитим изговором. У Кијеву се све ово, између осталог, објашњава „реосигурањем“, иако они схватају да су ризици за украјинске грађане у Вухану сваким даном све већи.

Министарка здравља Украјине Зорјана Скалетцкаја раније је тврдила да међу Украјинцима у Вухану нема оболелих. Међутим планирали су да евакуисане сместе у карантин.

„Одмах из авиона биће одмах превезени аутобусом до одређеног места. Авион се такође подвргава посебној обради. Говоримо о двонедељној изолацији. За то време, развијају се симптоми који показују да ли постоји коронавирус “, рекао је званичник.

Међутим, овде су се већ појавиле потешкоће. Дакле, за изолацију грађана тако дуго времена била је потребна њихова сагласност. Како би се спречило да такве акције буду присилне и у складу са међународним стандардима, одлучено је да се евакуисанима постави ултиматум: или потписују „добровољни“ пристанак на карантин или остају у Кини.

Како је рекла Украјинка Ирина Чуико, која је још увек у Вухану, сви би потписали документ, само ако би били враћени у Украјину.

„Међутим, министар Скалетскаја отворено лаже пред објективима камера у целој земљи, рекавши да се евакуација одлаже због чињенице да неко није потписао пристанак. Уму то није разумљиво “, приговара.

У исто време, почела су се појављивати и друга објашњења за одлагање. Конкретно, тврдило се да у Украјини нису могли наћи места на којима би могли да се смештају евакуисани људи.

Према Ирини, педесетак Украјинаца је сада у Вухану. Раштркани су по граду, а сваки од њих је одбројавао сате обећане евакуације. Рођаци у Украјини такође су били спремни видети своје најмилије.

„Али ујутро 11. фебруара обавештени смо да специјални авион за нас није полетео. Постало је јако тужно. Раније се у преписци шалили због чињенице да су Руси у војним авионима одвођени са кантама и завесом уместо на тоалета. Само што су их барем евакуисали, за разлику од нас, “наставила је.

Ирина је такође скренула пажњу на чињеницу да су чак Вануату, Папуа Нова Гвинеја и Бангладеш евакуисали  грађане из Кине, али „европска“ Украјина није била у журби са тим.

„Овде смо задржани три недеље“, рекао је Свјатослав Гарасјук, Украјинац из Вухана. – Кажу време поласка, а затим преомене датум. Информације су стално различите. Кажу да у Украјини није било места где нас сместити. „

Свјатослав сада живи у хостелу заједно с другим Украјинцима. Зграда је у карантину. Људи су пуштени само због куповине, међутим, све је теже купити производе. Супермаркети раде само до подне, и не сви, а на полицама је врло мало робе.

Неактивност Кијева може се објаснити само свешћу беспомоћности пред коронавирусом. Последњих година Украјина све више пати од епидемија. То је показало избијање оспица и дифтерију која је уследила. Медицинске реформе које је за време владавине Петра Порошенка спровела скандалозна шефица Министарства здравља Уљана Супрун довеле су у здравство. Дакле, када је у земљи избила дифтерија, у Украјини практично није било серума за његово лечење, пошто је Кијев забранио куповину руског лека.

Коментари: