САД забринуте због ширења корона вируса у Северној Кореји

САД су „озбиљно забринуте“ због могућег утицаја ширења корона вируса у Северној Кореји и спремне су да помогну америчким и међународним организацијама у борби против тог вируса, саопштио је Стејт департмент.

„Ми снажно подржавамо и охрабрујемо рад америчких и међународних хуманитарних и здравствених организација у сузбијању ширења корона вируса у Северној Кореји“, саопштила је портпаролка Морган Ортагус, пренео је Ројтерс.

Саопштење је уследило након што је Црвени крст позвао на хитно ослобађање Пјонгјанга од санкција како би се Северној Кореји помогло да спречи ширење вируса.

САД су спремне да ефикасно олакшају дистрибуцију помоћи ових организација, додаје се у саопштењу Стејт департмента.

Северна Кореја је нешто раније саопштила да ће увести једномесечни карантин за све посетиоце из иностранства, као и за оне за које се сумња да имају коронавирус.

Званична Корејска централна новинска агенција навела је да је одлука о продужењу карантина на 30 дана заснована на истраживањама која сугеришу да период инкубације вируса моше трајати чак 24 дана, пренео је АП.

Стручњаци кажу да би епидемија у Северној Кореји могла бити страшна због хроничног недостатка санитетског материјала и лоше здравствене инфраструктуре.

Коментари: