Црногорски министар: Ми смо способни да се заштитимо! Сви смо на истој страни

Министар унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић позвао је данас поједине актере јавне сцене да застану са реториком која узнемирава грађане.

Mevludin Nuhodžić, Foto: printscreen

Министар унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић позвао је данас поједине актере јавне сцене да застану са, како је рекао, недобронамерном, непримереном и запаљивом реториком која узнемирава грађане и доприноси конфузији о чињеницама након доношења Закона о слободи вероисповести.

Како су пренеле подгоричке Вијести, то, међутим, не значи да има места за забринутост, нити да је на било који начин угрожена безбедносна ситуација, у било којем сегменту.

Он је додао да је уверен да нема разлога за бригу јер су институције државе Црне Горе и позване и способне да штите, како имовину тако и лични и интегритет сваког грађанина.

Нухоџић је позвао црногорске посленике јавне речи да одговорним односом који захтева актуелна ситуација, као и објективним информисањем грађана, допринесу јавном дијалогу који је неопходан да би се дошло до решења актуелног питања.

Он је додао да, поштујући исказивање односа верника према решењима за која сматрају да су неповољна за конфесију којој припадају, сви цивилизовани и мирни изрази незадовољства уживају пуну заштиту институција, пре свих полиције, која је дужна да штити Уставом загарантована људска права, у складу са законом, па и право на другачији доживљај реалности.

Нухоџић је навео и да су „сви дужни да поштују државу и њене институције, њене законе и концепт грађанске мултиетничке и мултикултурне Црне Горе“.

„Државу којој је највећа вредност управо неговање различитости на којима почивају наша историја, наше заједништво суживота, које нема алтернативу јер нам је Црна Гора једина држава. Нју не може, нити треба да чува и уређује нико ван њених граница, него само ми који смо њени грађани“, сматра Нухоџић.

Како је навео, обавеза, у том смислу, припада на првом месту власти, али и опозицији и грађанима и верницима.

„Верујем да је започетим дијалогом послата порука спремности да се разговара за столом и аргументима на добробит верника, грађана и државе Црне Горе. И хоћу да верујем да смо, у томе, сви на истој страни“, закључио је Нухоџић.

(Еспресо.рс/Агенција)

Коментари: