Џомић: Црква има доказе о власништву православних храмова у Црној Гори

Kоординатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске Велибор Џомић истиче да СПЦ поседује доказе из којих се јасно утврђује да држава Црна Гора ни пре, а ни после 1918. године није била власник православних храмова.

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић наводи да су сви уписи у катастар непокретности, када су у питању Митрополија и остале епархије СПЦ у Црној Гори, обављени транспарентно и законито, као и да су правоснажно су окончани.

„Неспорно је право Министарства финансија, сходно важећим прописима, да врши надзор над радом Управе за некретнине и других органа државне управе над којим му је повјерено право надзора“, рекао је Џомић за Дан, а преноси сајт Митрополије црногорско-приморске.

Додао је да је проблематичан тренутак у коме се та активност спроводи, као и начин на који се спроводи.

Додао је да се Управа за некретнине „без сумње, у јавности повезује са спорним одредбама о подржављењу светиња, верских објеката и земљишта по члановима Закона о слободи вјероисповести“.

Џомић је истакао и да га је више људи контактирало и да су му пренели да имају осећај да се на тај начин врши притисак на запослене у Управи за некретнине и њеним подручним јединицама.

„Зна се да су уписи права на вјерским објектима и земљишту давно завршени и да су сви рокови прошли тако да је та врста надзора бесмислена. Осим тога, из ове активности се закључује да Министарство финансија, а ни Влада Црне Горе, немају доказе да је ријеч о незаконитим уписима Цркве и других вјерских заједница на вјерским објектима и земљишту“, указао је Џомић.

Сматра да то „није сметало државним функционерима да без доказа износе нетачне податке да су уписи права својине цркве били незаконити“.

Својевремено је, како је навео Џомић, један од њих јавно изнео „нетачан и апсурдан податак“ да су православне цркве и манастири из Црне Горе укњижени у катастар Републике Србије.

„Да су овај надзор спровели пре припреме и усвајања дискриминаторних и неуставних одредби Закона о слободи вероисповести, онда би знали на чему су. Ужасно је, али истинито да је Црква прво проглашена за кривца за наводно узурпирање и окупирање ‘државне имовине’, а потом се долази до те њене наводне кривице“, рекао је Џомић.

Коментари: