Ердоган наљутио Индијце, тензије због изјаве о Кашмиру

Индија је позвала на разговор турског амбасадора у тој земљи како би изразила протест због изјаве председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана о спорном региону Кашмира и упозорила да ће то имати утицаја на билатералне односе.

Реџеп Тајип Ердоган(фото: Лола Ђорђевић)

Током посете Пакистану прошле недеље, Ердоган је рекао да се ситуација у индијском делу Кашмира погоршава због великих промена које је Њу Делхи увео на територији са муслиманском већином и да Турска изражава солидарност са народом Кашмира, пренео је Ројтерс.

Индија читав регион Кашмира сматра интегралним делом земље и саопштила је турском амбасадору да Ердогановим коментарима недостаје разумевање историје спора у Кашмиру, саопштило је индијско Министарство спољних послова.

„Ова недавна епизода је само још један пример мешања Турске у унутрашње ствари других земаља. Индија то сматра потпуно неприхватљивим“, изјавио је портпарол Министарства спољних послова Индије Равеш Кумар.

Кумар је додао да је због тога упућен снажан демарш.

Индија је у августу укинула аутономију Кашмиру и ставила га под савезну управу као начин да се та територија у потпуности интегрише у Индију и угуши 30-годишња побуна.

Пакистан, који контролише део Кашмира, критиковао је ту меру, а друге земље са већинским муслиманским становништвом, попут Турске и Малезије, придружиле су се позивима да Индија преиспита своју одлуку.

Администрација индијског премијера Нарендра Модија поставила је након тога одређена ограничења на увоз палминог уља из Малезије, а сличне мере је најавила и према Туркој.

 

Коментари: