Молдавска опозиција „окупира“ парламент по цену сопствених принципа

Маја Санду може да преиспита своје ставове у вези са саучесницима одбеглог олигарха Владимира Плахотњука.

То је рекао политички аналитичар Сергеј Манастрили у емисији радио станице Спутник Молдавија.

Према његовим речима, данас постоји реална перспектива комбиновања прозападног блока „АЦУМ“ на челу са бившом премијерком Мајом Санду и Демократске странке коју сада  води такође бивши премијер Павел Филип.

Политолог је уверен да је такав савез могућ чак и поред чињенице да је Санду у прошлости категорички одбијала да се бави људима бившег шефа ПДМ Владимира Плахотњука. Управо је она претила да ће се борити против корупцијског система који је Плахотњук створио у републици. Међутим, њени приоритети су се сада променили. Сада она мора извршити притисак на социјалисте и председника Игора Додона, а то је могуће само уз коалицију у парламенту.

„Биће притисак за покретање неких одлука. На пример, оне повезане са спољном политиком или, како су сами рекли, да потврде проевропски ток републике “, објашњава Манастрили.

Истовремено, скренуо је пажњу на чињеницу да се АЦУМ и Демократска странка, иако имају неслагања, слажу око посвећености прозападном спољнополитичком вектору. Са ове тачке гледишта, они би могли добро да дођу на слабо место Партије социјалиста која нема парламентарну већину.

Манастрили је уверен да ће то поравнање бити корисно за демократе који пролазе кроз тешка времена и радо прихватају прилику да остваре корист. Могуће је да ће чак и уцјењивати социјалисте сарадњом с АЦУМ-ом.

Коментари: