Амбасада Србије реаговала на антисрпске графите у Бечу

Амбасада Србије у Бечу упутила је ноту аустријском Министарству спољних послова и Министарству унутрашњих послова и затражила реакцију аустријских власти због антисрпских графита који су се прошле недеље појавили у том граду.
Амбасада Србије реаговала на антисрпске графите у Бечу

Амбасадор Србије у Бечу Небојша Родић изјавио је да је изненађен због појаве два графита у бечком 12 округу (Мајдлингу) које са собом носе фашистички слоган и антисрпске поруке.

На једном од графита пише „Србе на врбе“, а на другом „Смрт псима и Србима“ са усташким симболом.

„Те поруке Беч тешко може да поднесе“, навео је Родић.

Графити су исписани на две зграде које се налазе на удаљености једна од друге од 50 метара, а у међувремену је неко прецртао реч Срби.

„Посебно за нас Србе оваква порука уноси један додатни немир, с обзиром на то да је реч о једном слогану који је настао доста давно, пре више од 100 година, али је своју препознатљивост на неки начин стекао током Другог светског рата, када је био један од најпрепознатљивијих усташких слогана“, подсећа амбасадор.

Таква порука, каже Родић, плаши и збуњује грађане који живе у тој општини, али и у целом Бечу и Аустрији и не може остати без реакције званичних државних органа.

Амбасадор је најавио да ће тражити разговор и са градоначелником Беча Михаелом Лудвигом, пошто је исказао у више наврата спремност за продубљење сарадње са званичном Србијом и људима који су пореклом из Србије, а живе и раде у Бечу.

Графити су исписани током прошле недеље, а амбасада Србије је одмах реаговала и изашла на терен.

Амбасадор Србије у Бечу очекује да полиција утврди тачно време цртања и аутора графита, уз претпоставку да на објектима и зградама у околини постоје камере које у томе могу помоћи.

Танјуг

Коментари: