Кина дезинфикује и уништава новац због коронавируса

Средишња кинеска банка у  Гуангџоу најављује да ће уништити сав новац који су прикупиле болнице, аутобуси и тржни центри на подручјима погођеним коронавирусом да би смањили заражено подручје.

Народна банка је наредила да се све папирне новчанице с високим нивоом изложености епидемији повуку из оптицаја или за уништење или за дезинфекцију. Комерцијалним банкама је речено да новчанице које стижу с инфицираних подручја ставе са стране, очисте их и проследе средишњој банци.

Коронавирус наставља да се шири светом, а најтеже је погодио популацију у Кини. Епидемија је одговорна за 1.670 смртних случајева и готово седамдесет случајева заражених, према бројкама од недеље поподне.

Народна банка Кине че користити високе температуре или УВ зраке да би дезинфиковала новчанице и скупила новац на више од четрнаест дана док их поново не пошаљу у оптицај. Средишње банке широм света често уништавају старе новчанице да би створиле равнотежу снабдевања новим новцем.

Оваква пракса не погађа новчане изворе, али ова акција повезана с коронавирусом чини управо то из сигурносних разлога.

Из веће банке у Гуангџоу, неименовани извор каже да ће кориснике питати откуда стиже новац, али да ће бити тешко да оваква мера буде потпуно ефективна.

Гувернер средишње банке, Фан Јифел, у суботу је казао да је од 27. јануара ове године у кинески финанцијски систем бризгано85.6 милијарди долара (600 милијарди јуана). Око четири милијарде јуана је послано у Вухан пре Лунарне нове године, где је започела епидемија. Додаје и да ће средишња банка помагати осталим погођеним подручјима у финансијском смислу.