Један Кинез окренуо амерички систем око малог прста: Како су Американци постали спонзори кинеске војске

Више од 3 милијарде долара несметано је текло из САД-а на рачуне кинеских компанија, изјавио је амерички конгресмен Џејмс Бекнс за Фокс Њуз.

Открио је срамотан пропуст за Сједињене Државе који није био вредан само огромног финансијског губитка. Оно што је још важније јесте да је на штету америчких државних службеника спонзорисана модернизација кинеске морнарице, кључног стратешког противника Сједињених Држава. Све то успео је да пружи само један функционер кинеског порекла, Ју Бен Менг.

Као стипендиста програма „Хиљаду талената“ успео је да добије место директора за инвестиције у ЦалПЕРС-у, пензионом систему државних службеника у Калифорнији.

„Убеђен је ју Бен Мана да надгледа највећи амерички пензиони фонд, из кога је пребацио 3,1 милијарде долара на рачуне 172 кинеске компаније“, пожалио се конгресмен.

Ситуацију погоршава чињеница да је новац пребачен на оне компаније које развијају војне технологије за Оружане снаге Кине и поморску бродоградњу.

„Дан за даном, председник Трамп и ја радимо на оживљавању наше војске. Уложили смо највећу инвестицију у оружане снаге у историји Америке. То радимо како бисмо се супротставили кинеској претњи, али испоставило се да инвестициони фонд ЦалПЕРС спонзорише кинеску војну бродоградњу, “замерио је Бенкс.

Такође је признао да би се то могло догодити и у другим пензијским програмима Сједињених Држава.

Калифорнијски пензиони систем јавних службеника препознат је не само као највећи амерички пензиони фонд, већ и као један од најутицајнијих америчких акционара.

 

Коментари: