(ФОТО) Карикатура недељника НИН: Исмејали литије, а вернике приказали као заостале

Карикатуриста НИН-а Душан Петричић се у најновијем броју овог недељника карикатуром подсмева народу који сад већ месецима брани светиње Српске православне цркве, угрожене срамним законом о слободи вероисповести који је донео режим Мила Ђукановића у Црној Гори, преноси портал Шајкача.

На карикатури је представљено упоређење Николе Тесле изнад којег стоји 1893. година и који у руци држи сијалицу, док је испод ње на тамној позадини слика колоне Срба који, погнутих глава, са свећама у рукама, корачају у литији.

Да подсетимо, наш славни Никола Тесла је рођен, одрастао и био васпитан у свештеничкој породици.

У спорном закону, управа за имовину има на располагању годину дана да утврди верске објекте који су према новом закону државна својина, и поднесе захтев за упис права државне својине на тим непокретностима у катастар непокретности. Управа ће након тога имати 15 дана да упише захтев и о томе обавести верску заједницу која те објекте користи.

Ако верска заједница располаже доказима да је на основу некад или данас важећих прописа постала власник неке имовине, држава ће то признати и поштовати, предвиђено је законом. У складу са црногорским Законом, Српска православна црква неће моћи да се региструје под тим именом, а нејасно је да ли ће уопште моћи да се региструје, с обзиром да би морала да достави податке о свом оснивачу који не постоје.

Закон о слободи вероисповести је усвојен 26. децембра гласовима владајуће већине и СДП-а. До гласања је дошло након драматичног сукоба када су посланици Демократског фронта почели да ломе микрофон и друге уређаје са стола председника скупштине.

Ова карикатура НИН-а изазвала је лавину коментара на друштвеним мрешама револтираних грађана који захтевају да се она “уклони” јер вређа сваког православца у Србији и крајње малициозно понижава све људе који истрајају литијама да покажу своје неслагање са отимањем српских светиња.

Коментари: