Гардијан: Трамп је нудио помиловање Асанжу

Председник САД Доналд Трамп нудио је помиловање Џулијану Асанжу ако буде негирао да је Русија умешана у „цурење“ мејлова Демократске странке, речено је суду у Лондону, а преноси британски „Гардијан“.
Гардијан: Трамп је нудио помиловање Асанжу

Наводи о Трамповој понуди за помиловање појавили су се уочи званичног почетка Асанжове правне борбе против екстрадиције у САД.

Асанжов адвокат Едвард Фицџералд се у Вестминстеру позвао на доказ, према коме је бивши републикански конгресмен Дејна Рорабахер посетио оснивача Викиликса док је био у амбасади Еквадора, у августу 2017. године.

Реч је о изјави Асанжовог адвоката Џенифер Робинсон која је рекла да је Рохрабахер отишао да посети Асанжа по налогу председника Трампа и да му је понудио помиловање као излаз, ако каже да Русија није имала ништа са цурењем мејлова из Демократске странке.

Судија је на саслушању у Вестминстеру рекла да је доказ прихватљив.

Бела кућа негира наводе

Портпаролка Беле куће Стефани Гришам је новинарима рекла да председник Трамп једва да познаје бившег конгресмена Рорабахера.

„Он никада није говорио с њим о овој теми, заправо, готово да ни о чему ни није причао с њим“, рекла је Гришамова истичући да је реч о фабрикованој причи.

Па ипак, Трамп је у априлу 2017. позвао овог конгресмена у Белу кућу.

У септембру 2017. Бела кућа је потврдила да је Рорабахер позвао тадашњег шефа особља Џона Келија, како би разговарао о могућем договору са Асанжом.

Шта је Асанж требало да преда Америци

Рохрабахер је Волстрит џорналу рекао да би према, потенцијалном договору, Асанж предао базе података које би доказале да Русија не стоји иза хакованих мејлова.

Према неименованом званичнику, Кели је Рорабахеру рекао да би било најбоље да се понуда проследи обавештајној заједници.

Тај извор је рекао и да Кели није пренео Рорабахерову поруку Трампу, и да председник није био упознат са овом понудом.

Рорабахер је тада рекао да је скептичан у вези са непристрасношћу ЦИА, будући да је постојала нека врста консензуса о мешању Русије у изборе у САД.

Рорабахер је током свог мандата редовно стајао у одбрану Владимира Путина, а ФБИ га је чак упозорио да руски шпијуни хоће да га регрутују.

Цурење мејлова из штаба Хилари Клинтон неколико недеља пре председничких избора био је велику скандал. Викиликс их је објавио након што су поједине жене Трампа оптужиле за сексуално узнемиравање.

Гардијан

Коментари: