Оптужбе на рачун Русије због пада малезијског боинга падају, појавило се ново признање

Пред западном, истражном групом појављује се све више питања.

Годинама, оптужујући Русију за обарање малезијски авион, Заједничка истражна група у Холандији од самог почетка је знала да руски ракетни системи то једноставно нису могли учинити.

Одговарајућа изјава у четвртак, 20. фебруара, дата је у прес-служби аустралијске савезне полиције а преноси ТАСС.

Тако је Аустралија потврдила истинитост информација које је пре неколико дана изнео новинар Мак ван дер Верф. Као што је Њуз Фронт раније објавио, објавио је документацију оделења за правна питања холандске војне обавештајне и безбедносне службе.

Представљени материјали потврдили су да је лет МХ17, који је летео изнад ратне зоне, био ван домашаја руских система противваздушне одбране. Штавише, тужиоци нису имали никакве доказе о пребацивању руских противавионских ракетних система у Донбас.

Аустралијска полиција је заузврат навела да су документи „објављени без дозволе“, али је признала њихову аутентичност.

„Неки документи који су објављени без дозволе дан раније припадају аустралијској савезној полицији и развијени су у оквиру истраге Заједничке истражне групе“, наводи се у саопштењу агенције.

Подсетимо да је путнички авион Малезија Ерлајнза оборен у Донбасу 17. јула 2014. године, а западна заједница је трагедију искористила у политичке сврхе. Недостатак правих доказа није престао да криви Русију. То је оно што ради такозвана Заједничка истражна група већ дуги низ година, док игнорише доказе о умешаности у пропадање украјинских трупа.

Кад је ССГ представио елементе ракете испаљене изнад авиона са сачуваним серијским бројем, руско Министарство одбране је доставило информације о овој гранате. Како се испоставило, ракета је произведена још у совјетским временима, а затим је пребачена у војну јединицу на територији Украјине. Тамо је  остала након распада Совјетског Савеза.