„Промените курс пре него што буде касно“: Лавров позвао Европу да одбаци лажни наратив о „руској претњи“

Ширење НАТО-а на исток и велике вежбе у близини руских граница могу довести до непредвидивих последица и време је да Европа промени курс, изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров на Минхенској конференцији о безбедности.

Европа је тамо где се највише осећа „криза поверења“ у међународним односима, рекао је Лавров, објашњавајући да се на континенту поново ствара структура ривалства из Хладног рата.

„Ескалирајући тензије, НАТО војна инфраструктура напредује на исток, одржавају се вежбе без преседана у близини руских граница, црпе се буџетска средства за одбрану изван сваке мере, а све то ствара непредвидивост“, додао је он.

Потом је позвао Европу да се фокусира на безбедоносну сарадњу и помогне у поштовању међународних уговора, уместо на политику конфронтације.

„Одустаните од промоције фантомске `руске претње` или било које друге претње, пре него што буде прекасно и сетите се шта нас све уједињује.“

Лавров је напоменуо да „револуционарне технологије“ не смеју даље нарушавати међународну стабилност, истичући важност напора који су усмерени на „спречавање трке у наоружању у космосу и спречавању милитаризације сајбер-простора“.

Такође је пренео предлог Москве за сталне чланице Савета безбедности УН (Кина, Француска, Русија, Велика Британија и САД) да се одржи самит како би имали „искрен и отворен разговор о очувању мира за будуће генерације.“

Лавров је такође одговорио на неколико питања медија, која се углавном врте око стања односа Русије са Турском због повећања тензија у сиријском Идлибу, последњој терористичкој енклави на северу земље. Москва и Анкара раде на решавању војне ескалације у том подручју, али обе стране су изнеле оптужбе да споразуми нису испуњени након сукоба сиријских и турских снага.

„Имамо веома добре односе са Турском, али то не значи да се морамо договорити о свему“, рекао је Лавров.

Међутим, победа против терориста у Идлибу је „неизбежна“, нагласио је он, додавши да раздвајање милитаната од „нормалне опозиције“ остаје горуће питање. Према његовим речима, Анкара то мора учинити, због свог утицаја на милитанте.

Извор: Восток / РТ

Коментари: