САД: Сенат у Јути једногласно одлучио да полигамија не буде кривично дело већ прекршај

Сенат америчке савезне државе Јуте једногласно је одлучио да полигамија не буде кривично дело већ прекршај, преноси ББЦ.

Према досадашњем закону, ако се докаже да човек или жена има више супруга или супружника прети им до пет година затвора.

Заговорници декриминализације тврде да ће она смањити тајновитост заједница које практикују тај обичај и жртвама олакшати да пријављују злостављање.

Критичари сматрају да ће се злостављање тиме само погоршати.

Нови закон треба да потврди и Заступнички дом Јуте. Према новом закону, полигамија, односно брак с више од једне супруге или супруга, сматраће се прекршајем, попут оних у саобраћају.

Присилна полигамија третираће се као кривично дело.

Верује се да у Јути у полигамији живи више од 30 хиљда људи, пише АП.

Јута је дом мормонске цркве која је у почетку прихватала полигамију, а забранила је 1890. Мормони данас екскомуницирају све који практикирају полигамију, а бројни фундаменталисти из редова те религије и даље то чине.

Иако је брак с више особа илегалан према законима Јуте, званичници те савезне државе су се већим делом одлучили за некажњавање.

Полигамиста Том Грин је 2001. постао први мушкарац осуђен због брака с пет жена, дугог више од пола столећа. Касније је осуђен и за силовање малолетнице јер је једна од његових супруга остала трудна у 13. години, преноси ББЦ.

Коментари: