Додик: Одбрана Српске и по цену санкција

Одлуке у Уставном суду Босне и Херцеговине убудуће треба да доноси шесторо судија – по два Србина, Хрвата и Бошњака, без три странца. Ово је суштина закона којим је предвиђен одлазак страних судија и избор домаћих, а који припрема Бањалука.

Милорад Додик, српски члан Председништава БиХ, рекао је у четвртак у Источном Сарајеву, на састанку српских представника који раде у заједничким институцијама, да нема усвајања одлука у Председништву, Парламенту БиХ и Савету министара све док се не реши питање одласка страних судија из Уставног суда.

– Дакле, радиће сви представници РС, ићи ће на седнице, на службена путовања, али на седницама неће бити одлука – објаснио је Додик.

Говорећи о састанку са америчким амбасадором у БиХ, на којем су се чуле и претње, Додик је нагласио да је „америчка политика у БиХ у последњих 20 година била антисрпска, деградација српских националних интереса, афирмација бошњачких интереса:

– То је прича о Босни која тежи да буде унитарна. Амбасадор је рекао да они имају „црвене линије“, ми смо рекли да је наша „црвена линија“ одлука Уставног суда. А, онда је амбасадор изнео да ће он урадити нешто ако нешто буде урађено. Имам право да кажем да је то претња. Ми никоме не претимо, само тражимо да очувамо наша права.

Одговарајући на питање новинара – да ли је могуће увођење санкција њему и још неким званичницима Српске, Додик је рекао да у Бањалуци никада није чуо за ту причу:

– Очигледно ви у Сарајеву стално призивате неке санкције. Нека уводи ко шта хоће. Ово је колективна одлука РС и од тога нећемо одустати.

У Сарајеву је Додику упућено и питање када ће престати да производи вештачке кризе, на шта је одговорио:

– Отели сте нам 90.000 хектара земљишта и кажете да је то вештачка криза. Она ће престати кад нестане БиХ.

Амбасада Русије у Сарајеву саопштила је у четвртак да је време да се независна и суверена БиХ ослободи „неумесног спољног уплитања 25 година након завршетка сукоба и потписивања мировног споразума“.

– То се односи и на ОХР и стране судије у Уставном суду, те политике појединих представника међународне заједнице који и даље указују домаћим властима како морају да се понашају и чак, што је посебно забрињавајуће, постављају ултиматуми демократски изабраним представницима народа – стоји у саопштењу.

 

 

Извор: Новости

Аутор: С.Мишљеновић