Ердоган: Војска Сирије треба да прекине офанзиву у Идлибу

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган данас је у телефонском разговору са француским председником Емануелом Макроном и немачком канцеларком Ангелом Меркел затражио прекид офанзиве сиријске војске на последње уточиште побуњеника у Сирији.

Реџеп Тајип Ердоган(фото: Лола Ђорђевић)
Руски авиони су данас напали Идлиб, подручје под контролом побуњеника, који разменују артиљеријску и минобацачку ватру са сиријском војском.

У четвртак су двојица турских војника погинула у ваздушном нападу у Идлибу. Ердоган је претходно запретио да ће проширити војно ангажовање Анкаре у Сирији уколико страда још један турски војник. Агресија на Идлиб сиријског режима и његових сарадника мора бити заустављена, рекао је Ердоган у разговору са Макроном и Ангелом Меркел.

Ердоган је нагласио потребу за „снажном подршком и конкретном акцијом“, како би се зауставила хуманитарна криза у Идлибу. Макрон и Ангела Меркел су у четвртак руском председнику Владимиру Путину предложили хитан разговор са Ердоганом, како би се смањиле тензије. Ердоган је најавио да ће данас разговарати са Путином о Идлибу.

Резултат тог разговора ће одредити нашу позицију, поручио је Ердоган. Резултат офанзиве на Идлиб је да је, према подацима Уједињених нација, од 1. децембра више од 900.000 људи морало да напусти своје домове. У Сирији је овог месеац погинуло 15 турских војника, наводи АП.

Коментари: