Километарске колоне турске војне технике стигле у Сирију

Турска је у последњих неколико недеља пребацила у зону деескалације Идлиб у Сирији много војне технике и муниције, наводи се у саопштењу руског Центра за мирење зараћених страна у Сирији.

Начелник Центра Олег Журављов прецизирао је да све главне транспортне артерије на северу провинције Идлиб у последњих неколико недеља нормално функционишу, што је и омогућило Турској да са своје територије пребаци у зону деескалације вишекилометарске колоне војне технике и муниције.

Он се такође осврнуо на вести о томе да је на „стотине хиљада“ цивила „нагрнуло“ из зоне деескалације према сиријско-турској граници због војног сукоба терориста и сиријских владиних снага.

„Не постоје фотографије нити видео-материјали, нити било какви други докази који би потврдили вести да се ‘око милион’ избеглица из зоне деескалације у Идлибу креће према сиријско-турској граници“, наводи се у саопштењу.

Према подацима Центра, терористи који се скривају иза локалног становништва, користећи га као „живи штит“, блокирају сиријским грађанима све излазе према контролним тачкама „Ел Хадер“ у Алепу, „Абу ал Духур“ у Идлибу и „Хабит“ у Хами.

Руски Центар за помирење апелује на Турску да предузме све неопходне мере како би становници источних и јужних области провинције Идлиб безбедно прешли у области које су под контролом сиријских власти.

Спутњик

Коментари: