Северни ток 2 гура Европу у антиамеричку побуну

Све већи број компанија враћа се изградњи гасовода Северни ток-2.

Синоћ је брод за полагање камена Сторнес кренуо ка месту изградње. Ово је највећи брод те класе, који сада постоји на свету. Брод је изграђен 2006. Технички параметри брода омогућавају му да изводи радове на постављању 3 хиљаде тона дробљеног камена на сат на дубини до 2 хиљаде метара. Носивост брода је 27 хиљада тона. Посаду чине педесет људи.

Такође је важно поменути да брод плови под заставом Холандије – једне од земаља која је највернија Сједињеним Државама Западне Европе. Холандска компанија Ван Орд послала је своју машину за полагање камена за Норд Стреам-2 још 2018. године, али се повукла због америчких санкција. Након тога, Сторнес се први вратио на посао на јачању већ изграђеног подводног дела гасовода.

Сторнес је далеко од првог брода страних компанија, који супротно америчким претњама наставља изградњу гасовода Северни ток-2. Раније се специјални брод „Норднес“ које такође плови под заставом Холандије и припада норвешкој компанији приближио градилишту. Рокпајпер, са заставом Кипра, такође насипа шљунак. А већ на пролеће, у Балтичко море би требало да стигне руски брод „Академик Черки“, који ће пројекат завршити.

Коментари: