Врховни суд: Моралес не може да се кандидује за Сенат

Врховни изборни суд Боливије одбацио је захтев бившег председника Ева Моралеса да се кандидује за Сенат на општим изборима у мају.

АП извештава да је председник суда Салвадор Ромеро изјавио на конференцији за новинаре да изборни савет Боливије нема прво жалбе на одлуку суда, али је додао да Моралес може да покрене било који правни поступак за који сматра да му може бити од користи.

Суд је прихватио председничку кандидатуру бившег министра економије Луиса Арке из Моралесове странке Покрет ка социјализму, иако је и он био суочен са захтевом за изузеће из изборног надметања.

Боливијски закон не дозвољава Моралесу да учествује на председничким изборима и он је одлучио да се кандидује за сенатора, иако је, претходно, пребегао у Аргентину притиснут оптужбама о изборним неправилностима.

Моралес је прогласио победу на прошлим председничким изорима, који су поништени јер су из Организације америчких држава стигле оптужбе о озбиљним неправилностима и лажирању изборних резултата.

Моралес је поднео оставку и напустио Боливију притиснут масовним демонстрацијама и незадовољством у високим војним круговима.

Након прошлих избора, ерупције протеста, често праћених сукобима и Моралесове изнуђене оставке, Боливија је постала изразито подељено друштво, наводи АП.

РТС

Коментари: