Фалкони: ЕУ није само стање

Амбасадор Француске Жан-Луј Фалкони рекао је на предавању студентима Фалултета политичких наука у Београду да Европска унија није само стање, већ представља помирење и удруживање више страна.

Француски амбасадор Фалкони је студентима одржао предавање на тему „Француски поглед на проширење Европске уније“, коју је продекан за основне студије Дарко Надић оценио као једну од најтежих тема, захтевну политички али и медијски.

Фалкони је, образлажући ставове своје земље, рекао да она тако брани своје интересе и да докле год ЕУ напредује Француска ће, заједно са Немачком, бити највећа подршка Европској унији.

„Идеја реформе Европске уније је да политика заједнице буде ефикаснија у наредним годинама како више не би било проблема са државама које желе да унутар заједнице узимају бенефиције без да ишта дају заузврат“, појаснио је француски амбасадор.

Нагласио је да одлагање одлуке о придруживању нових чланица не зависи од ЕУ, већ од одлука земаља чланица, те да је одувек главно питање да ли се треба потрудити и очекивати бенефиције или је неопходно да нам се прво гарантују бенефиције да бисмо се потрудили.

„Реалност је да ако желите да уђете у ЕУ треба да урадите све што је у вашој моћи да приступите ЕУ“, нагласио је Фалкони.

У саопштењу са овог догађаја наводи се да је након предавања у деканату ФПН-а организован пријем за амбасадора Француске, кога је угостио декан Драган Р. Симић.

Танјуг

Коментари: