Немачка: Полиција разоткрила групу малолетних неонациста који су месецима ширили нацистичку пропаганду у месту Бург Старгард

Полиција у немачкој савезној земљи Мекленбург – Западно Поморје је разоткрила једну групу малолетних радикалних десничара који су месецима ширили нацистичку пропаганду у месту Бург Старгард на североистоку Немачке, саопштила је у четвртак полиција.

Немачка: Полиција разоткрила групу малолетних неонациста који су месецима ширили нацистичку пропаганду у месту Бург Старгард

„Петорици осумњичених старости од 14 до 17 година се приписује најмање 189 политички мотивираних казнених дела пропаганде“, саопштила је полиција.

Приликом претреса станова малолетника заплењени су бројни дискови, а анализа ових података би могла потрајати месецима, стоји у саоопштењу.

Малолетницима се пребацује да су месецима по граду Бург Старгард исцртавали кукасте крстеве, СС знакове и узвикивали „Зиг Хајл“, као и да су слушали музику с радикално десним порукама.

Како је саопштила полиција, родитељи малолетника су „највећим делом запрепашћени и шокирани“ понашањем своје деце.

Полиција ову групу прати од лета прошле године, када су на зидовима локалне школе почели да се појављују кукасти крстеви и нацистички симболи.

Истрага је показала да малолетници нису били повезани с локалним огранком радикално десне Националдемократске странке Немачке (НПД) него да су деловали на своју руку.

Коментари: