Пентагон у страху због „регионалне доминације“ Русије

Амерички министар одбране Марк Еспер је у писаном извештају, упућеном Представничком дому, саопштио да је Вашингтон забринут због тога што Русија тежи доминацији у региону.

Према речима шефа Пентагона, недавна демонстрација руског хиперсоничног оружја „потврђује страхове у вези са растућим војним потенцијалом Москве и намером да се поткопа савез НАТО-а“.

„Русија и даље има намеру да крши међународне стандарде и доказује своју регионалну доминацију, нарушавајући суверенитет суседних земаља, кршећи уговорне обавезе и учествујући у штетним сајбер операцијама на глобалном нивоу. Москва и даље тежи да што брже модернизује своје оружане снаге“, наводи се у документу шефа Пентагона.

Еспер се усредсредио на супротстављање Русији и Кини као војним силама које су „практично равноправне“ Америци.

Он је указао на то да „Пекинг наставља да користи и злоупотребљава дипломатску, економску и војну силу, како би покушао да промени политички пејзаж и да промени свет у своју корист, а често на рачун других“.

Руски председник Владимир Путин изјавио је више пута да Русија нема намеру да напада било кога. Путин је 2018. године у обраћању Федералној скупштини Русије представио најновије типове стратешког наоружања, укључујући и хиперсоничне комплексе „Кинџал“, „Авангард“, „Буревестник“, војни ласер „Пересвет“, као и подводно пловило „Посејдон“. Русија је део овог наоружања већ укључила у свој арсенал.

Спутњик

Коментари: