Украјина има план како да поврати Крим од Русије

Потпредседник владе Украјине за питања европске и евроатлантске интеграције Дмитриј Кулеба изјавио је да ће Кијев повратити Крим од „ослабљене Русије“, и да има план како да то постигне.

За радио „Ново време“ Кулеба је саопштио да има план од 12 корака за враћање Крима, с тим што ће у последњој фази „Крим исклизнути из ослабљених руку Русије“, а Украјина ће га преузети.

„А на који начин ћемо доћи до тачке слабљења Русије, и колико ће Украјина бити спремна да преузме оно што ће исклизнути из руку Русије – то је садржано у претходних 11 корака“, рекао је вицепремијер.

Поред тога, Кулеба је подсетио да је на последњој Минхенској конференцији о безбедности представљена стратегија од 12 корака за постизање мира у Донбасу, и додао да се нада да ће се на следећој конференцији појавити слична стратегија за Крим.

Раније је посланица Врховне раде из странке „Слуга народа“ Јелизавета Јаско изјавила да план о решавању сукоба у Донбасу није усмерен на решавање ситуације у Украјини, већ на укидање санкција Русији. На сајту Минхенске конференције о безбедности је 14. фебруара објављен документ о „12 корака за јачање безбедности у Украјини и евроатланском региону“, али је документ убрзо уклоњен, да би затим поново био враћен на сајт.

Крим је постао део Русије у марту 2014. након референдума одржаног након државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је „коначно затворено“. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом.