Конгрес САД: Америка није у стању да направи ПВО систем против руских ракета

Технички је немогуће направити систем који би заштитио Америку од руских и кинеских балистичких ракета, изјавио је шеф стратешке команде САД-а Чарлс Ричард.

конгрес САД

Он је то изјавио током дискусије у америчком Конгресу одговарајући на питање демократског конгресмена Сета Мултона да ли су амерички ПРО системи у стању да одбију напад интерконтиненталних балистичких ракета Русије и Кине, преноси Спутњик.

„То не само што је неисплативо, већ је и технички ноствариво“, истакао је он.

Ричардс је објаснио и да америчка противваздухопловна одбрана уопште није на тај начин формирана, већ се заснива на идеји да ће контра удар нанети непријатељу толику штету да напад постане бесмислен.

Америчка ракета ПрСМ (Precision Strike Missile) класе земља—земља, коју развија корпорација „Локид Мартин“ за ваздухопловство и морнарицу САД, требало би да може да савлада руске ПВО системе, саопштио је за „Брејкинг дифенс“ амерички генерал Џон Раферти.

Према његовим речима, на европском ратишту ракета ће се првенствено користити као контрамера руским системима за противваздушну одбрану. Она, истовремено, треба да се у Тихом океану супротстави кинеским ратним бродовима.

Коментари: