Рјабков Америци: 80 пута понављате и увек исти резултат

Америка неће добити очекиване резултате тиме што наставља са увођењем санкција Русији, то је већ показало пређашње искуство, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков.

„Сам број санкционих циклуса који се примењују против физичких и правних лица Русије доводи до таквог закључка. Покушавали су 80 пута и ако наставе да покушавају и даље, резултат ће бити исти“, рекао је заменик шефа руске дипломатије.

САД су у уторак увеле санкције против 13 организација и физичких лица из Русије, Кине, Ирака и Турске у оквиру закона о неширењу наоружања за масовно уништење у Ирану, Северној Кореји и Сирији. Закон забрањује да се тим земљама предаје технологија, која би омогућила производњу нуклеарног, хемијског и бактериолошког оружја, као и средства њихове доставе.

На санкциони списак уврштено је пет кинеских и турских компанија и лица због оптужби да „подржавају ирански ракетни програм“. Један од држављана Кине такође је оптужен за испоруку производа двоструке намене за пакистански програм наоружавања. У саопштењу није прецизирано којим руским компанијама и лицима су наметнуте санкције.

Америка продужила санкције Русији због Крима

Претходно је амерички председник Доналд Трамп на још годину дана продужио санкције Русији, уведене због ситуације на Криму у марту 2014. године.

Руска страна је са негодовањем реаговала на ту одлуку САД, те су бројни руски званичници изјавили да је таква политика контрапродуктивна. Став Русије је да ће Вашингтон наставити да спроводи такву политику јер од тога зависи опстанак Америке.

Према речима посланика кримске регије у руској Државној думи Михаила Шеремета, наставак санкција због Крима представља још једну у низу спољнополитичких грешака САД, те да тренутни амерички председник иде стопама свог претходника, алудирајући на санкције које је 2014. године против Русије увео бивши председник Барак Обама.

Огласио се и Крим, а шеф Комитета Скупштине Крима за народну дипломатију и међународне односе Јуриј Гемпељ тврди да државни секретар САД Мајк Помпео мора да престане са спекулацијама о статусу Крима, јер се то полуострво заувек вратило под окриље Русије, ма колико било ко одуговлачио с признавањем те чињенице.