Трамп: Потписујемо споразум са Талибанима, желимо да вратимо наше трупе кући

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да има намеру да повуче америчку војску из Авганистана у оквиру планова о потписивању споразума са талибанима.

© AP PHOTO / EVAN VUCCI
Доналд Трамп је запретио да ће разорити турску економију

Како се очекује, документ ће бити потписан у суботу, 24. фебурара у Дохи.

„Ако талибани и влада Авганистана испуне своје обавезе, биће отворен пут ка окончању рата у Авганистану и враћању наше војске кући. Те обавезе представљају важан корак ка трајном миру у новом Авганистану, слободном од Ал Каиде, ИСИЛ-а, и других терористичких организација, које ће стремити да нам нанесу штету. На крају ће народ Авганистана морати да одлучи како ће даље живети. Због тога позивамо Авганистанце да искористе ту могућност за постизање мира и изграде нову будућност за своју земљу“, наводи се у Трамповом саопштењу.

Према његовим речима, када се кандидовао за председника, обећао је Американцима да ће повући америчке трупе кући и да ће се потрудити да оконча рат.

„Постижемо значајан напредак у испуњавању тог обећања“, прецизирао је амерички председник.

Он је подсетио да су амерички војници пре скоро 19 година отишли у Авганистан да искорене терористе.

Према мишљењу Трампа, „за то време су САД оствариле велики напредак у Авганистану, али је то скупо коштало њихове храбре војнике и Авганистанце“.

Амерички председник је најавио да ће државни секретар САД Мајк Помпео присуствовати церемонији потписивања споразума са радикалним покретом „Талибан“ у Дохи, док ће министар одбране САД Марк Еспер објавити заједничку декларацију са владом Авганистана.

Треба напоменути да рат у Авганистану траје скоро 20 година и да је стране војне контингенте чинило око 120.000 људи, а да се данас на територији Авганистана налази свега 8.000 војника НАТО-а. О успешности војних акција и борби против терористичких организација говори и податак да око 40 одсто територије Авганистана контролишу талибани, а у великом броју провинција они имају и фактичку власт.

Коментари: