Због миграната из Турске појачава се заштита источне границе

Поводом најаве да би Турска могла пустити мигранте према земљама ЕУ, директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић рекао је министру безбедности у Савјету министара Фахрудину Радончићу да је додатни број полицијских службеника већ упућен на источни део границе, укључујући и мобилне јединице.

(фото:Ведран Тадић)

Галић и Радончић разговарали су данас у Сарајеву о стању на граници БиХ, с нагласком на источну границу, као и о мерама које је потребно предузети како би био обезбеђен ефикаснији одговор на притисак илегалних миграната.

Иако су сви расположиви људски и материјално-технички ресурси прераспоређени на источни и североисточни део границе, Галић истиче да ће додатно вршити прераспоређивање полицијских службеника Граничне полиције БиХ по свим линијама рада у циљу заштите границе.

Радончић је навео да ће Гранична полиција БиХ и надлежне институције БиХ у свом раду имати пуну подршку Министарства безбједности и нагласио важност унапређења координације и укључивање свих нивоа власти за ефикасније управљање мигрантском ситуацијом у БиХ.

Саговорници су разменили мишљења и о неопходности повећања подршке других полицијских агенција у надзору граничног појаса.

Тренутно Граничној полицији БиХ помоћ у надзору границе пружају службеници Дирекције за координацију полицијских тела, Агенције за истраге и заштиту БиХ и МУП-а Републике Српске.

Коментари: