Милановић: Идем у Јасеновац, у Блајбург нећу

Хрватски председник Зоран Милановић најавио је да ће отићи у злогласни усташки логор из Другог светског рата Јасеновац, али да тамо не би желео да говори јер је реч о комеморацији.

Зоран Милановић се обраћа присталицама

Зоран Милановић каже да комеморативни скуп у Јасеновцу није политички скуп.

„Он је то био, неизоставно, у неким околностима. Надам се да смо довољно зрели да тамо одемо у једној достојанственој колони, да положимо цвијеће и сјетимо се што је тамо било и што се тамо догодило и да покажемо, прије свега себи да смо нормални и хумани, и да пустимо букаче из Србије, који увијек користе те дане, да упуте ријечи љубави и сношљивости према хрватској држави. То мене као политичара хрватске љевице смета, али што ја ту могу“, рекао је Милановић у интервјуу за РТЛ.

Истовремено, Милановић каже да у Блајбург, где се одржавају комеморације усташама стрељаним на крају Другог светског рата, неће отићи те да је његов став о томе познат.

„Био сам тамо 2008. године као предсједник СДП-а. Истовремено сам отишао и у Марибор, у Тезно, гдје је заиста убијено више тисућа људи и закопано тамо с тенковима у рововима… Видјет ћемо како ће се уопће држава Аустрија очитовати о Блеибургу јер Аустрија је прије годину дана донијела неке законе и проводи их без обзира што је на власти једна конзервативна коалиција. То је држава и владавина права и знају се правила у Аустрији“, рекао је Милановић.

„Постоји могућност да војска оде на границу“

Говорио је и о мигрантској кризи. Рекао је да постоји могућност да војска оде на границу, али да тај сценарио није вероватан.

„Вијеће за националну сигурност састаје се овај тједан“, рекао је Милановић, за РТЛ.

„Кад кажемо да нема потребе за војском на граници, постоји та законска могућност. И 2015. је логистику радила војска, то је и сада законом предвиђено. У случају да дође до масовне појаве као 2015., што је немогуће јер пратимо, ту смо, проматрамо“, рекао је хрватски председник.

Каже да ништа није као 2015. године и да је Ердоган реаговао импулсивно због Идлиба а да га донекле разуме.

Говорећи и о коронавирусу каже да хрватска влада зна шта ради.

„То је посао лијечника, треба им дати пуно повјерење. Мене није страх, али догађа се нешто што свијет није искусио. Пандемије су се догађале и то не тако давно. Међутим, у сваком од тих случајева зараза је била задржана у простору гђе је настала. Сад није“, рекао је Милановић.

„За њега гласао значајан број припадника српске мањине“

Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је да је на недавним изборима за њега гласао значајан број припадника српске мањине у Хрватској и упутио питање српском колеги Александру Вучићу да ли је за њега „икад неки Хрват гласао“.

Он је у интервјуу за РТЛ, у свом првом телевизијском интервјуу од како је изабран за председника, на констатацију те телевизије да „Вучић није одушевљен његовом побједом“ и да, како додаје РТЛ, „не прелази преко оног изреченог “шака јада““, одговорио „да се то намерно погрешно интерпретира“.

„Нисам мислио на цијелу државу. Не волим ја та пребројавања. Сад би се ја у пребројавању могао ухватити на удицу па говорити тко је за кога гласао. За мене је гласало јако пуно припадника, чланова српске заједнице, људи, наших грађана. То је очито, то видим и то ми је драго, али не волим то пуно истицати. И онда могу питат другу страну је ли икад неки Хрват гласао за њега. Господин Вучић и људи који воде Србију морају одлучити када и камо желе, је ли то Русија, неутралност… Да ћу се навући на тај танак лед прљаве воде, нећу „, рекао је Милановић.

Додаје да за сада не планира да посети Србију.

РТС