Москва: Холандија врши притисак на суд уочи суђења у случају МХ17

Холандске власти покушавају да изврше притисак на Окружни суд у Хагу пре почетка процеса суђења поводом случаја пада „боинга“ у Донбасу у јулу 2014. године на лету МХ17, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Још једна тема, која је повезана са манипулисањем јавном свешћу, великим бројем лажних вести и гласина. Желела бих да прокоментаришем поступке холандских власти, који очигледно сведоче о притиску који се врши на окружни суд у Хагу уочи судског процеса поводом случаја МХ17. Како се приближава суђење, које је заказано за 9. март, видимо да у Холандији све више добаја на замаху информациона кампања“, рекла је Захарова на брифингу, преноси Спутњик.

Путнички авион „боинг 777“ компаније „Малезија ерлајнс“, који је летео из Амстердама за Куала Лумпур, срушио се 17. јула 2014. године у близини Доњецка. Нико од 298 путника и чланова посада који су се налазили у авиону није преживео.

Кијев је за катастрофу оптужио устанике у Донбасу, који су пак изјавили да немају средства која би могла да оборе авион на тој висини. Без обзира на ратна дејства, Кијев није затварао небо изнад Донбаса за међународне путничке авионе.

За истрагу о авионској несрећи формирана је међународна Заједничка истражна група, коју чине представници Аустралије, Белгије, Малезије, Холандије и Украјине.

Русија је више пута истицала да није умешана у трагедију и понудила своју помоћ у истрази, а Запад је игнорисао све покушаје Москве да помогне да се открије истина.