Америка блокирала саопштење СБ УН о подршци договора Русије и Турске

Савет безбедности УН није усвојио заједничко саопштење за јавност након седнице на којој је Русија информисала партнере о договорима који су постигнути са Турском по питању сиријског Идлиба јер то нису дозволиле САД, сазнаје агенција РИА Новости из неименованих извора.

Америка блокирала саопштење СБ УН о подршци договора Русије и Турске

Како је раније саопштио стални представник Русије при УН Васили Небензја, тај документ је требало да послужи као својеврсна подршка договору који је постигнут између Москве и Анкаре.

„Хтели смо да усвојимо заједничко саопштење за медије. Међутим, због става једне делегације то је било онемогућено“, рекао је тада Небензја.

Неименовани извор је за РИА Новости потом потврдио да је то била делегација САД, а разлог томе је био што се у документу пружала подршка договорима Русије и Турске.

Шта садржи договор Путина и Ердогана о Идлибу

Путин и Ердоган су, после шесточасовних разговора јуче у Москви усагласили документ у циљу нормализације ситуације у сиријском Идлибу, који садржи три тачке.

Реч је о прекиду ватре, које је већ ступило на снагу, успостављању безбедносног коридора у дужини од шест километара ка северу и југу од стратешки важног пута М4 у Идлибу и о заједничкој патроли Русије и Турске која ће стартовати 15. марта дуж пута М-4 Б који повезује Латакију и Алеп.

Спутник

Коментари: