Немачко удружење за заштиту природне средине: Одустаните од пројекта „Северни ток“

Немачко удружење за заштиту природне средине позвало је да се одустане од пројекта „Северни ток“ јер, наводно, представља еколошку опасност, пишу немачки медији а преноси портал Утро. У компанији „Норд Стрим 2 АГ“ не виде разлоге за ревизију пројекта.

Немачко удружење за заштиту природне средине: Одустаните од пројекта „Северни ток“

Немачки еколози се позивају на нова научна истраживања према којима ће експлоатација природног гаса бити штетнија за природну средину него што се то претпостављало раније због емисије метана.

Они сматрају да је то довољан разлог да се обустави изградња гасовода.

У истраживању које су наручили берлински Институт економије и права при Техничком универзитету и еколог Корнелија Цим, долази се до закључка да, према најновијим подацима, има наговештаја да би емисија метана била већа него што се то сматрало до сада и него што су то навели реализатори пројекта.

Удружење је на основу тога спремно да покрене поступак пред судом против компаније „Норд Стрим 2 АГ“. Удружење жели да зна како заиста природни гас утиче на климу и у каквим еколошким условима се он експлоатише и прерађује у Русији.

У компанији „Норд Стрим 2 АГ“ не виде разлоге за ревизију пројекта који су „одобрили компетентни органи пет држава на основу комплексних процена утицаја на природну средину“.

„Изградња се спроводила и спроводи се потпуно у складу с важећим европским, међународоним и националним правним нормама“, изјавио је представник компаније.

Спутњик

Коментари: