ВИДЕО: Турска полиција сузавцем растеривала жене

Турска полиција употребила је сузавац како би растерала више десетина жена које су се задржале у центру Истанбула, настојећи да окупљањем у недељу навече обележе Међународни дан жена.

 

Ројтерсови новинари су надомак Трга Таксим видели неколико стотина жена које су истицале транспаренте и махале заставама. Али полиција је формирала кордон, спречивши их да уђу у Истиклал, главну пешачку улицу у тој делу града.

С обзиром на то да им пролаз улицом Истиклал није дозвољен, део окупљених се разишао.

Гувернер Истанбула Али Јерликаја одлучио је да затвори станицу метроа Таксим и дио следеће метро станице Сисхане, упозоривши да ће сви путеви који воде до главног трга бити блокирани.

„Сви путеви које воде до Трга Таксим и улице Истиклал биће затворене, јер та места, по закону нису класификована као подручја за окупљање и демонстрације“ – стоји у саопштењу канцеларије градоначелника.

У њему се каже и да је влада дозволила одређене активности невладиним организацијама како би обележиле Међународни дан жена у граду, али скуп у улици Истиклал није добио дозволу градских власти.

Прошле године на Међународни дан жена полиција је испалила сузавац како би растерала велики број жена које су се окупиле да би организовале марш у центру града.