Америчке берзе изгубиле више од пет билиона долара

Америчке берзе су последњих недеља изгубиле више од пет билиона долара због коронавируса и пада цена нафте, јавља агенција Ројтерс.

„Од када је берзански индекс њујоршке берзе ‘С&П 500’ поновио историјски рекорд, вредност индекса је пала за више од пет билиона долара. Највећих 10 компанија ‘С&П 500’ укупно су изгубиле више од 1,4 трилиона долара”, наводи агенција.

Последњи историјски рекорд америчког индекса „С&П 500” је забележен 19. фебруара на нивоу од 3.393,52 поена. Највећи губитак је претрпео „Мајкрософт”, његов капитал пао је за 250 милиона долара, док су „Епл” и „Алфабет” изгубили по 200 милијарди, а „Амазон” 170 милијарди.

Према резултатима трговања, берзански индекси САД су у паду за 7,3-7,8 одсто у светлу слома цена нафте. У уторак је нафта корективно поскупела за 7 одсто.

Глобални ризици

Крајем 2019. и почетком 2020. године америчке берзе су активно расле, бележећи историјске рекорде, али су крајем фебруара зауставиле раст и ушле у минус фазу због нових глобалних ризика. Први од њих је епидемија коронавируса и карантинске мере, које негативно утичу на бројне економске секторе и прете расту глобалне економије у целини.

Следећи негативни фактор је условљен падом цена нафте, који је у понедељак износио 30 одсто, након што се у петак, 06. марта чланице ОПЕК+ нису договориле ни о промени параметара споразума о смањењу производње нафте, а ни о продужетку споразума.

Због тога се од 01. априла обавезе о ограничавању производње нафте укидају.

Саудијска Арабија, како јављају медији, има намеру да повећа производњу и смањи цену нафте.

Спутњик