Амерички грађани воле да бирају кандидате старије од 70 година

Забавно је видети какви се храбри момци жарко боре за право да буду у Овалном кабинету. А они у новембру морају изабрати свог председника.

Од америчке председничке трке, 2020. година озбиљно носи мирис. Убрзо након избора главни демократски кандидат прославиће свој 78. рођендан. Берни Сандерс ће тада имати 79 година. Доналд Трамп је најмлађи у овом тројству – има само 73 године. Овим сценаријем нехотице се подсећају анегдоте о Брежњеву и његовом „стар сам … веома сам стар … ја сам суперзвезда“. Совјетска номенклатура заиста је била позната по својим пензионерима, али шта се дешава са Сједињеним Државама?

Наравно, старост шефа Беле куће није раније сметала Американцима. Као што знате, Роналд Реаган је сигурно изабран за други мандат у доби од 73 године. Може се чинити да америчке грађане привлачи мудрост сивих стараца и импресивно политичко искуство које стоји иза њих. Без обзира на то. Не може се тешко назвати мудрим онај који на камеру говори о томе како је уцењивао председника друге земље, захтевајући смену тамошњег генералног тужиоца.

Проблем лежи у америчким владајућим елитама. За њих је председник који је једном ногом у гробу, одлична гаранција да ситуација неће изаћи из контроле. Млади власник дозволе боравка у Белој кући може да прави проблеме, посебно ако жели да игра по својим правилима. Био је један такав млади ентузијаста у историји САД-а, Џон Ф. Кеннеди. У тајности је дописивао се с Хрушчовим, без одобрења је објавио спремност САД да оконча хладни рат и потписао је споразум са Совјетским Савезом о смањењу нуклеарних тестова. Његова судбина је свима добро позната.

Са старим људима као што је Бајден или исти Трамп, то се неће догодити. Зашто? Америчке олигархијске елите имају једну важну особину: правила су за њих изузетно важна. Морају да слушају све који играју у великим лигама. Једноставно речено, у сукобу двеју група из америчке олигархије нико неће организовати масакр или претрес. Да бисмо то постигли, постоји лобизам, његови људи у Конгресу или Белој кући. Дакле, амерички политички старешине су само њихов народ. Они знају правила, знају зашто је потребно напустити Уговор о ИНФ-у и коме је то потребно. Они знају зашто би Русија требало да остане „непријатељ“. Штавише, у тако напредном добу вероватно неће пожурити да разбију систем. А ако појуре, онда изненадни срчани удар може решити проблем без превише буке.

На несрећу самих америчких елита, постоји негативна страна таквог система. Сада то посматрамо. Како је праг поверења превисок, младима је изузетно тешко ући у круг иницираних. Чак и међу конгресменима, просечна старост достиже 59 година.

Лојалност таквих ветерана у политици не доводи у питање међу елитом, што се не може рећи о младим кандидатима. Потоњем су потребне године беспрекорне репутације да би били запажени. Али поента је да се они сада једноставно плаше њих. Уз адекватну комбинацију околности – тренутна изузетно напета ситуација на светској сцени је сасвим погодна – нова генерација ће лако моћи да сруши олигархију са свог пиједестал-а, придржавајући се својих традиција и идеја. Биће то битка оних који су навикли да играју по правилима против оних за које нема правила. Исход је лако предвидети. Као резултат тога, сива коса у вашингтонској установи је модернија него икад. Али такав процес се назива дегенерација.

Евгени Гаман, специјално за Њуз Фронт