Иран ускратио приступ ИАЕА својим нуклеарним објектима

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) никада се раније није сусрела са ситуацијом да јој је ускраћен приступ траженом објекту у складу са додатним протоколом, као што је сада случај са Ираном, саопштио је генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси.

Гроси је у обраћању управном одбору агенције саопштио да Агенција има низ питања у вези са евентуално непријављеним нуклеарним материјалом и активностима у три објекта, о којима Иран није известио.

Према речима Гросија, Агенција је покушала да добије приступ у два објекта, али га Иран није одобрио.

„Ово је случај ускраћивања приступа у додатном протоколу. То се никада пре није догодило“, рекао је он.

Гроси је истакао да је као генерални директор агенције отворен за било коју врсту дијалога са Ираном, али да је сада неопходан приступ објектима и техничка анализа.

„Надамо се да ће Иран преиспитати свој став и да ће нам ускоро омогућити приступ. То је веома озбиљна ствар, није нешто што могу лако заборавити“, рекао је Гроси.

Гроси је раније рекао да Иран није пружио информације које је тражила агенција, и нагласио да земља ризикује да изазове кризу ако не сарађује са том организацијом. Иран је изјавио да се захтеви ИАЕА заснивају на америчким и израелским напорима да спрече сарадњу Техерана са агенцијом.

 

Спутњик