Митрополит Амфилохије упозорава: Приштина планира да исти закон примени на Косову

Три главне личности на власти у Црној Гори су атеисти. Они имају право да буду атеисти али немају право да убијају бога у народу, поручио је на данашњој прес конференцији митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Митрополит Амфилохије
Фото: Н. Скендерија

„Светиње од памтивијека припадају народу. Црква Христова се озлоглашава и прогони код нас овдје. Данас се повампирио дух богоубиства и братоубиства. Литије су бјекство од политичке манипулације и истински повратак цркви. Овом народу је све одузимано и сад последње што треба да му се одузме су светиње, а то је дарнуло у живац народу. Али народ се пробудио духовно“, казао је митрополит.

Он је оцијенио да није чудо да је овај народ устао у оваквој ситуацији, „али потпуно спокојно, не као раније када су се браћа током рата клала, сада ходају само са часним крстом. Народ хоће да се исцијели од рана“.

„Три главне личности на власти су атеисти. Они имају право да буду атеисти али немају право да убијају бога у народу“, изјавио је Амфилохије помињући предсједника Мила Ђукановића, премијера Душка Марковића и предсједника Скупштине Ивана Брајовића.

По његовим ријечима власти у Приштини планирају да исти овај закон примијене на Косову.

„Овај закон је дискриминаторски, јер су претходно склопљени уговори са свим другим вјерским заједницама. Њима је битно да нашу православну цркву, јер се она зове српска, убију у Црној Гори. Они обмањују римокатолике и мислимане, јер закон не може да важи само за једну вјерску заједницу. Упорно тврде да наша црква неће да се региструје, то су ноторне лажи. Она је регистрована, постоји 800 година“, рекао је Амфилохије.

Подсјетимо, митрополит црногорско приморски Амфилохије прихватио је позив премијера Душка Марковића да се састанак експертских тимова Владе Црне Горе и Митрополије црногорско-приморске и епархија Српске православне цркве у Црној Гори одржи 11. марта у 10 часова у Вили Горица у Подгорица.

Владу ће током ових разговора представљати Зоран Пажин, потпредсједник Владе; Небојша Вучинић, професор Правног факултета; Анета Спаић, деканица Правног факултета; Драгољуб Булатовић, шеф кабинета предсједника Владе; Никола Мартиновић, адвокат и Срђан Спаић, дипломирани правник.

Одлуком Епископског савјета Српске православне цркве у Црној Гори експертски тим за стручне преговоре у име Цркве чине протојереј-ставрофор Велибор Џомић, координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске и чланови Правног савјета митрополије и епархије будимљанско-никшићке адвокат Драган Шоћ, адвокат Зоран Лазаревић, др Владимир Лепосавић и адвокат Дамјан Ћулафић.

 

 

Аутор: