Италија разматра оштрије мере због коронавируса

Влада Италије спремна је да размотри захтев северних региона те земље за увођење још строжијих карантинских ограничења услед епидемије коронавируса, изјавио је италијански премијер Ђузепе Конте.

Ђузепе Конте(Фото: Лола Ђорђевић)

„Наложио сам министру здравља Роберту Сперанцу, који је разговарао с председником области Ломбардије Атилом Фонтаном да припреми и образложи списак захтева. Што се владе тиче, отворени смо за доношење строжијих мера. Спремни смо да размотримо потенцијалне захтеве из Ломбардије или других региона”, изјавио је Конте на конференцији за новинаре.

Он је на конференцији објавио да је огромна сума издвојена у знак подршке економији у светлу епидемије COVID-19.

„Издвојили смо невероватан износ од 25 милијарди долара, који неће бити одмах искоришћен, али ће бити потребан за превазилажење ових ванредних околности”, истакао је Конте.

У складу с последњим налозима за спречавање ширења епидемије у Италији, међуградски саобраћај је тренутно дозвољен само у случајевима крајње нужде, а забрањени су сви масовни и спортски догађаји, као и окупљања, а затворене су религиозне и културне установе.

Власти северних области Ломбардије и Венета траже од централних власти пооштравање мера општег карантина у земљи. Конкретно, предложено је да се осим апотека и продавница затворе сва предузећа и институције, обустави саобраћај, а наставе с радом само најнеопходније комуналне службе, као што је на пример, служба за одвожење ђубрета.

Подсетимо, у Италији, која је после Кине највише погођена коронавирусом, за само 24 сата умрло је чак 168 људи, што је највише у једном дану од 21. фебруара од када су регистровани први случајеви.

Тако је број преминулих за само један дан порастао за 36 посто и сада износи 631, преноси „Ројтерс” податке Службе цивилне заштите.

Забележено је нових 977 оболелих, па је сада у Италији 10.149 заражених, што је око 10 посто више него дан раније.

 

Спутњик